Despre mine... Despre El... Despre noi... Nou!!! | |
Ultimele subiecte | » Tea Time Dear (3)Mar Sept 03, 2013 12:46 pm Scris de Beatrice» Produse cresterea sanilorMier Aug 21, 2013 1:00 pm Scris de cristina90 » Cu ce ati reusit sa scapati de acnee, sau macar sa mai ameliorati situatia?Lun Iul 22, 2013 2:47 pm Scris de maria912 » Ce suplimente ati folosit pentru a slabi?Vin Iul 05, 2013 1:50 pm Scris de maria92 » Ce muzica va place?Joi Mar 07, 2013 10:57 am Scris de marian011 » Recomandati un film sau o carte sau orice altceva merita saLun Feb 11, 2013 11:14 am Scris de cristina34 » Stiati ca...?Lun Ian 21, 2013 6:15 pm Scris de french79 » DevotionaleDum Iun 24, 2012 12:38 pm Scris de Melaniuca » NUMARUL FIAREI : 666Dum Feb 05, 2012 2:04 pm Scris de petrut-sci7 » Prajitura cu branzaSam Dec 24, 2011 7:47 pm Scris de Maria » Cea mai frumoasa poza de vacanta de anul astaVin Dec 16, 2011 10:37 pm Scris de frz » Avortul si implicatiile lui in viata sociala si spirituala!Vin Sept 23, 2011 11:16 pm Scris de blaj dorina » Cum ne mai imbracamVin Sept 23, 2011 11:01 pm Scris de blaj dorina » Produse de machiajVin Iul 22, 2011 7:04 pm Scris de adelina1234 » Cozonaci a la Diana Sam Apr 23, 2011 9:30 am Scris de Maria » Prioritati & PlanificariDum Apr 03, 2011 11:13 pm Scris de blaj dorina » Forum de mamici, PiticiiDum Apr 03, 2011 10:31 pm Scris de brenda » La multi ani Brenda !!!Dum Apr 03, 2011 10:29 pm Scris de brenda » Maini dibaceMier Mar 30, 2011 11:26 pm Scris de Maria » Ce mai gatim azi?Mar Mar 29, 2011 10:19 pm Scris de brenda |
|
| Logodna dupa voia Domnului | |
| | Autor | Mesaj |
---|
Neria Admin Neria
Varsta : 47
| Subiect: Logodna dupa voia Domnului Mar Feb 05, 2008 12:46 pm | |
| Este perioada de logodna un fapt in conformitate cu Biblia? Cat ar trebui sa dureze perioada de logodna? Ce insemna perioada de logodna? Pentru ce avem nevoie de perioada de logodna? | |
| | | Lucian Bine ai venit!
Varsta : 44
| Subiect: logodna Mar Mar 04, 2008 6:42 pm | |
| Buna tuturor!
Ma numesc Lucian, si am intrat(aproape ) intimplator pe acest forum .O sa va intrebati ce cauta un barbat aici dar pina una alta as vrea sa va spun ca problema logodnei a fost una care mi-a cauzat si mie unele framintari inainte de nunta. Ceea ce am in minte din cautarile pe care le-am facut atunci este ca logodna isi are radacinile manifestarii ei actuale si in traditia ebraica. Torah sau Vechiul Testament nu comenteaza aspectul temporal al perioadei de logodna - doar 10 pasaje respectiv Lev 19:20,Deut 20:7 ,22:25,22:27,2Sam 3:14, Ier 2:2, Osea 2:19,20 , Matei 1:18, Luca 1: 27 ,dar exista citeva reglementari relationale ce reies din acestea. Logodna era intentionata sa fie un legamint foarte serios,practic o casatorie in toate drepturile ei , mai putin conlocuirea celor doi si actul sexual (Deut 22 :23-27). Logodna era protejata de Lege respectiv logodnicul care avea datorii militare avea voie sa se reintoarca la logodnica sa pentru fidelizarea relatiei.De aici subintelegem ca cei doi ar trebui sa aiba o relatie comunicativa, apropiata, anticipand casatoria lor (Lev 19 :20). Protejarea sexualitatii in relatia de logodna era facuta din perspectiva seriozitatii acestui legamint , prin pedepse severe, descris in pasajul din Deuteronom 22 :23-27.Fecioara logodita era datoare sa cinsteasca acest legamint, iar daca cineva atenta la integritatea ei sexuala acela era pedepsit prin omorirea cu pietre. Daca cei doi colaborau in relatia lor ilegala, ambii suportau pedeapsa cu moartea. Despre seriozitatea logodnei avem ilustrata in Scripturi nedreptatea care i-a fost facuta lui David,prin promisiunea regelui Saul , primul imparat al lui Israel, de a plati un pret de 100 de preputuri de Filisteni pentru fiica lui Mical.Ulterior aceasta a fost data de sotie lui Paltiel si in cele din urma inapoiata sotului ei de drept,David (2 Sam 3 :14-16) Fecioara nelogodita , abuzata sexual trebuia rascumparata de la tatal ei cu o suma mare de bani si in acest caz casatoria celor doi era iminenta si obligatorie. Un alt argument logic era ca fiind o perioada in care cei doi erau pusi la incercare in dragostea lor unul pentru celalalt astfel diminuandu-se riscul despartirii dupa contactul sexual ce era pemis doar dupa nunta . Perioada de un an de zile dintre logodna si casatorie era destinata la evreii Vechiului Testament pentru ca tinarul sa poata sa construiasca locuinta in care cei doi urmau sa locuiasca ulterior nuntii. | |
| | | Neria Admin Neria
Varsta : 47
| Subiect: Re: Logodna dupa voia Domnului Mar Mar 04, 2008 6:53 pm | |
| Lucian multumim mult pentru raspunsul tau. E un raspuns extrem de bine elaborat si pregatit din toate punctele de vedere. Am insa o singura intrebare: In contextul temporal in care traim, mai are relevanta logodna, mai este ea necesara intr-o relatie? | |
| | | Lucian Bine ai venit!
Varsta : 44
| Subiect: aplicatii logodna Vin Apr 11, 2008 7:03 pm | |
| Am sa incerc sa extrag concluzile din ceea ce am scris anterior referitor la logodna- chiar daca dupa o luna:).As fi vrut sa am mai mult timp la dispozitie , dar se pare ca ...traiesc intr-o lume cu limitari si prioritati.
Asadar dincele ce am vazut anterior, logodna era un fapt obisnuit intre evreii din vremea Leviticului, adica acum aproximativ patru milenii. Indiferent daca or fi patru trei sau mai multe, ce vreau sa vedem e de ce este o practica acceptata si astazi printre (unii dintre) noi.
-in primul rind, tinerii atunci ca si acum aveau si au parte de atractia fata de sexul opus- lucru normal, si dealtfel lasat de Dumnezeu (Geneza 2:24)DAR cu implinire in casatorie; aplicatia perioadei de logodna era din aceasta perspectiva a atractiei sexuale responsabilizarea celor doi cu privire la seriozitatea actului casatoriei;-iar in zilele noastre ,cunoastem cu totii cit de “responsabili “ sunt tinerii din ultimele generatii;
- al doilea lucru ce reiese (tot din traditie ebraica) este faptul ca logodna, spre deosebire casatorie, in mod rusinos, putea fi rupt; testul fidelitatii celor doua familii implicate si al copiilor lor in primul rind era unul care avea inceputuri undeva la nasterea celor doi;la logodna baiatul vedea(culmea!) in unele instante pentru prima data fata celei cu care trebuia sa se casatoreasca;de aici avem voalul la nuntile crestine( si multe altele);lesne de inteles casatoriile aranjate erau la moda;
Citeva amanunte care trebuiesc savurate referitoare la logodna ,in continuare. Mirele, asa cum am spus isi vedea de cele mai multe ori logodnica si viitoarea mireasa … la logodna atunci cind descoperea voalul de pe fata ei.De atunci incolo, familia baiatului cit si familia fetei faceau pregatiri de nunta.Baiatul , si parintii lui ,trebuia sa se ingrijeasca de locuinta , iar parintii fetei , de petrecere.Dupa implinirea la exact un an de la data luarii voalului de pe fata logodnicei, mirele trebuia sa ajunga cu un alai de petitori la casa fetei( vezi traditia romineasca, si nu numai) Indiferent de ora din zi sau din noapte , el trebuia sa fie primit cu cinste , iar lumea sa fie gata pentru intrarea lui in casa fetei si insotirea ei la locuinta lui,la petrecere.Putea sa intarzaie doua ceasuri, doua zile sau doua saptamini, lumea trebuia sa fie gata, dar mai ales mireasa pentru plecarea cu mirele ei .In cazul in care nu era, (pentru orice motiv!!!)mireasa se descalifica, logodna putea fi rupta, iar familia miresei raminea cu rusinea si in dizgratia comunitatii.Poate asa vom vedea cu alti ochi pilda celor zece fecioare( a se citi domnisoare de onoare) din Matei 25:1-13.
Sunt sigur ca mai exista si alte motive pe care Duhul Sfint vi le poate constientiza pentru a spune “da” unei perioade de logodna, dar, fie El cel care sa va calauzeasca, intr-o lume care e pervertita si din ce in ce mai ostila valorilor crestine cu privire la orice lucru pe care il faceti.In special la unul care in matematica lui Dumnezeu a fost proiectat pentru o viata de om- CASATORIA. | |
| | | Continut sponsorizat
| Subiect: Re: Logodna dupa voia Domnului | |
| |
| | | | Logodna dupa voia Domnului | |
|
Subiecte similare | |
|
| Permisiunile acestui forum: | Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
| |
| |
| Messenger Admin | |
Noiembrie 2024 | Lun | Mar | Mier | Joi | Vin | Sam | Dum |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Calendar |
|
Statistici | Avem 297 membri înregistrati Cel mai nou utilizator înregistrat este: ellenab
Membrii nostri au postat un numar de 3214 mesaje în 143 subiecte
|
|